تولید محتوا در اینستاگرام + 10 روش تولید محتوای پیشرفته+الگوریتم جدید
آگوست 18, 2024همستر مرد +کاهش کاربران همستر + آیا ادامه بدهیم ؟+ تاثیر روی سایر پروژه ها🟢
آگوست 22, 2024پلیس فتا، که مخفف پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات است، به عنوان یک نهاد تخصصی در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، وظایف و مسئولیتهای متعددی در زمینه امنیت فضای مجازی دارد. این نهاد به منظور پیشگیری، شناسایی، و رسیدگی به جرایم سایبری تأسیس شده است. در ایران مخصوصا در فضای به خصوص جامعه افراد زیادی هستند که به صورت مجازی مرتکب جرایم بسیار زیادی می شوند. به همین دلیل پلیس فتا جزو پر کار ترین پلیس های ایران است. در این مقاله می خواهیم به شما شماره پلیس فتا را اعلام کنیم. علاوه بر این سایر راه های ارتباطی را به شما معرفی خواهیم کرد.
شماره پلیس فتا و وظایف آن
پیگیری جرایم سایبری:
ایجاد امنیت در فضای مجازی:
حفاظت از حریم خصوصی:
بررسی محتوای غیرقانونی:
آموزش و اطلاعرسانی:
تعامل با مراجع قضایی:
روشهای ارتباط با پلیس فتا
در صورت مواجهه با جرایم سایبری یا هک شدن حساب کاربری، میتوانید از روشهای زیر برای تماس با پلیس فتا و ثبت شکایت استفاده کنید:
- تماس تلفنی: شماره تماس پلیس فتا ۱۹۵ است. این شماره به صورت ۲۴ ساعته فعال است و در صورت بروز مشکل میتوانید با آن تماس بگیرید. همچنین در صورت بلوک شدن این شماره، میتوانید با شماره ۰۹۶۳۸۰ تماس بگیرید.
- مراجعه حضوری: میتوانید با مراجعه به پلیس فتا، شکایت خود را ثبت کنید. آدرس پلیس فتا در تهران، خیابان آزادی، نبش خیابان شریعتی است و در شهرستانها نیز در ساختمان پلیس آگاهی مستقر است.
- ثبت شکایت آنلاین: از طریق وبسایت پلیس فتا شکایت خود را ثبت کنید . فرمهای مربوطه در این سایت موجود است.
- ثبت شکایت از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی: در سراسر کشور دفاتر خدمات الکترونیک قضایی وجود دارند که میتوانید از طریق آنها شکایت خود را ثبت کنید.
جرایم سایبری چیست؟
جرایم سایبری یک فعالیت مجرمانه است که یک رایانه، یک شبکه رایانه ای یا یک دستگاه شبکه را هدف قرار می دهد یا از آن استفاده می کند. مانند هک شماره . بیشتر جرایم سایبری توسط مجرمان سایبری یا هکرهایی انجام می شود که می خواهند درآمد کسب کنند. با این حال، گهگاه هدف جرایم سایبری آسیب رساندن به رایانه ها یا شبکه ها به دلایلی غیر از سود است. اینها می تواند سیاسی یا شخصی باشد. جرایم سایبری می تواند توسط افراد یا سازمان ها انجام شود. برخی از مجرمان سایبری سازماندهی شده اند، از تکنیک های پیشرفته استفاده می کنند و از نظر فنی مهارت بالایی دارند. برخی دیگر هکرهای تازه کار هستند.
جرایم سایبری شامل یک یا هر دو مورد زیر است:
فعالیت های مجرمانه با هدف قرار دادن رایانه ها با استفاده از ویروس ها و سایر انواع بدافزار.
فعالیت مجرمانه با استفاده از رایانه برای ارتکاب جرایم دیگر.
مجرمان سایبری که رایانهها را هدف قرار میدهند ممکن است آنها را با بدافزار آلوده کنند. تا به دستگاهها آسیب برسانند یا از کار کردن آنها جلوگیری کنند. آنها همچنین ممکن است از بدافزار برای حذف یا سرقت داده ها استفاده کنند و همین باعث می شود شما به شماره پلیس فتا نیاز داشته باشید!. یا مجرمان سایبری ممکن است کاربران را از استفاده از یک وب سایت یا شبکه منع کنند یا از ارائه یک سرویس نرم افزاری به مشتریان خود توسط یک تجارت جلوگیری کنند که به آن حمله انکار سرویس (DoS) می گویند.
جرایم سایبری که از رایانه برای ارتکاب جرایم دیگر استفاده می کند ممکن است شامل استفاده از رایانه یا شبکه برای انتشار بدافزار، اطلاعات غیرقانونی یا تصاویر غیرقانونی باشد.
در اینجا چند نمونه معروف از انواع مختلف حملات سایبری مورد استفاده مجرمان سایبری آورده شده است:
1. حملات بدافزار
حمله بدافزار جایی است که یک سیستم یا شبکه کامپیوتری به ویروس کامپیوتری یا نوع دیگری از بدافزار آلوده می شود. رایانه ای که توسط بدافزار در معرض خطر قرار می گیرد، می تواند توسط مجرمان سایبری برای چندین هدف استفاده شود. اینها شامل سرقت داده های محرمانه، استفاده از رایانه برای انجام سایر اعمال مجرمانه یا آسیب رساندن به داده ها می شود.
یک نمونه معروف از حمله بدافزار، حمله باج افزار WannaCry بود، یک جنایت سایبری جهانی که در ماه می 2017 انجام شد. WannaCry نوعی باجافزار است، بدافزاری که برای اخاذی از طریق نگه داشتن دادهها یا دستگاه قربانی برای باجگیری استفاده میشود. این باجافزار آسیبپذیری در رایانههای دارای ویندوز مایکروسافت را هدف قرار داده است.
هنگامی که حمله باج افزار WannaCry رخ داد، 230000 رایانه در 150 کشور تحت تأثیر قرار گرفتند. کاربران فایلهای خود را قفل کردند و پیامی را ارسال کردند و از آنها خواستند که برای دسترسی مجدد به بیتکوین باج بپردازند. در سراسر جهان، جرم سایبری WannaCry تخمین زده میشود که 4 میلیارد دلار خسارت مالی به بار آورده است. تا به امروز، این حمله به دلیل اندازه و تاثیر بسیار خود برجسته است.
2. فیشینگ
کمپین فیشینگ زمانی است که ایمیل های اسپم یا سایر اشکال ارتباطی با هدف فریب گیرندگان برای انجام کاری که امنیت آنها را تضعیف می کند ارسال می شود. پیامهای کمپین فیشینگ ممکن است حاوی پیوستهای آلوده یا پیوندهایی به سایتهای مخرب باشند، یا ممکن است از گیرنده بخواهند با اطلاعات محرمانه پاسخ دهد.
یک نمونه معروف از کلاهبرداری فیشینگ در طول جام جهانی 2018 رخ داد. طبق گزارش ما، جام جهانی تقلب 2018، کلاهبرداری فیشینگ جام جهانی شامل ایمیل هایی بود که برای طرفداران فوتبال ارسال می شد. این ایمیلهای هرزنامه سعی داشتند طرفداران خود را با سفرهای رایگان جعلی به مسکو، جایی که جام جهانی میزبانی میکرد، جذب کنند. افرادی که لینک های موجود در این ایمیل ها را باز کرده و روی آنها کلیک کرده اند، اطلاعات شخصی آنها به سرقت رفته است.
نوع دیگری از کمپین فیشینگ به نام spear-phishing معروف است. اینها کمپین های فیشینگ هدفمند هستند که سعی می کنند افراد خاصی را فریب دهند تا امنیت سازمانی را که برای آن کار می کنند به خطر بیندازند. برخلاف کمپینهای فیشینگ انبوه، که سبکی بسیار کلی دارند، پیامهای فیشینگ معمولاً به گونهای ساخته میشوند که شبیه پیامهای یک منبع قابل اعتماد باشند. به عنوان مثال، آنها طوری ساخته شده اند که انگار از سمت مدیر عامل یا مدیر فناوری اطلاعات آمده اند. آنها ممکن است حاوی هیچ سرنخ بصری مبنی بر جعلی بودن آنها نباشند.
3. حملات DoS توزیع شده
حملات DoS توزیع شده (DDoS) نوعی حمله سایبری است که مجرمان سایبری از آن برای از بین بردن یک سیستم یا شبکه استفاده می کنند. گاهی اوقات از دستگاه های متصل IoT (اینترنت اشیا) برای راه اندازی استفاده می شود.
یک حمله DDoS با استفاده از یکی از پروتکلهای ارتباطی استانداردی که برای ارسال هرزنامه به سیستم با درخواستهای اتصال استفاده میکند، سیستم را تحت تأثیر قرار میدهد. مجرمان سایبری که در حال اخاذی سایبری هستند ممکن است از تهدید حمله DDoS برای مطالبه پول استفاده کنند. روش دیگر، یک DDoS ممکن است به عنوان یک تاکتیک حواس پرتی استفاده شود در حالی که نوع دیگری از جرایم سایبری رخ می دهد.
نمونه معروف این نوع حمله، حمله DDoS در سال 2017 به وب سایت لاتاری ملی انگلستان است. این امر باعث آفلاین شدن وب سایت و برنامه موبایل قرعه کشی شد و از بازی شهروندان بریتانیا جلوگیری کرد. دلیل این حمله ناشناخته است، با این حال، گمان می رود که این حمله تلاشی برای باج خواهی از لاتاری ملی بوده است.
تاثیر جرایم سایبری
به طور کلی، جرایم سایبری در حال افزایش است. طبق گزارش Accenture’s State of Cybersecurity Resilience 2021، حملات امنیتی از سال 2020 تا 2021 31 درصد افزایش یافته است. تعداد حملات به ازای هر شرکت از 206 به 270 سال به سال افزایش یافته است. حملات به شرکت ها بر افراد نیز تأثیر می گذارد زیرا بسیاری از آنها داده های حساس و اطلاعات شخصی مشتریان را ذخیره می کنند. این حملات در ایران هم افزایش پیدا کرده است و متاسفانه آسیب بیشتری نسبت به کشور های خارجی داشته!.
چگونه از خود در برابر جرایم سایبری محافظت کنیم؟
با توجه به شیوع آن، ممکن است از خود بپرسید که چگونه می توان جلوی جرایم سایبری را گرفت؟ در اینجا چند نکته معقول برای محافظت از رایانه و داده های شخصی شما در برابر جرائم سایبری آورده شده است:
1. نرم افزار و سیستم عامل را به روز نگه دارید
به روز نگه داشتن نرم افزار و سیستم عامل تضمین می کند که از آخرین وصله های امنیتی برای محافظت از رایانه خود بهره مند شوید.
2. از نرم افزار آنتی ویروس استفاده کنید و آن را به روز نگه دارید
استفاده از آنتی ویروس روشی هوشمند برای محافظت از سیستم شما در برابر حملات است. نرم افزار آنتی ویروس به شما اجازه می دهد تا تهدیدات را قبل از تبدیل شدن به یک مشکل اسکن، شناسایی و حذف کنید. وجود این حفاظت به محافظت از رایانه و داده های شما در برابر جرائم سایبری کمک می کند و به شما بخشی از ذهنیت را می دهد. آنتی ویروس خود را به روز نگه دارید تا بهترین سطح محافظت را دریافت کنید.
3. از رمزهای عبور قوی استفاده کنید
مطمئن شوید که از رمزهای عبور قوی استفاده کنید که افراد حدس نمی زنند و در هیچ کجا آنها را ضبط نمی کنند. یا از یک مدیر رمز عبور معتبر برای ایجاد گذرواژه های قوی به صورت تصادفی استفاده کنید تا این کار آسان تر شود.
4. هرگز فایل های پیوست را در ایمیل های اسپم باز نکنید
یک روش کلاسیک که کامپیوترها توسط حملات بدافزار و سایر اشکال جرایم سایبری آلوده میشوند، از طریق پیوستهای ایمیل در ایمیلهای هرزنامه است. هرگز پیوستی را از فرستنده ای که نمی شناسید باز نکنید.
5. روی پیوندهای موجود در ایمیل های اسپم یا وب سایت های نامعتبر کلیک نکنید
راه دیگری که افراد قربانی جرایم سایبری می شوند، کلیک کردن بر روی پیوندهای موجود در ایمیل های اسپم یا پیام های دیگر یا وب سایت های ناآشنا است. برای ایمن ماندن آنلاین از انجام این کار خودداری کنید.
6. اطلاعات شخصی را منتشر نکنید، مگر اینکه ایمن باشد
هرگز اطلاعات شخصی خود را از طریق تلفن یا از طریق ایمیل ارسال نکنید، مگر اینکه کاملاً مطمئن باشید که خط یا ایمیل امن است. مطمئن شوید که با شخصی که فکر می کنید هستید صحبت می کنید.
7. در مورد درخواست های مشکوک مستقیماً با شرکت ها تماس بگیرید
اگر از شرکتی که با شما تماس گرفته است از شما خواسته می شود اطلاعات شخصی یا داده ها را قطع کنید. با استفاده از شماره موجود در وب سایت رسمی آنها با آنها تماس بگیرید تا مطمئن شوید که با آنها صحبت می کنید و نه یک مجرم سایبری. در حالت ایده آل، از تلفن دیگری استفاده کنید زیرا مجرمان سایبری می توانند خط را باز نگه دارند. وقتی فکر می کنید دوباره شماره گیری کرده اید، آنها می توانند وانمود کنند که از بانک یا سازمان دیگری هستند که فکر می کنید با آن صحبت می کنید.
8. حواستان باشد که از کدام آدرس وب سایت بازدید می کنید
مراقب URL هایی باشید که روی آنها کلیک می کنید. آیا آنها مشروع به نظر می رسند؟ از کلیک بر روی پیوندهایی با آدرس های ناآشنا یا URL هایی که شبیه به هرزنامه هستند خودداری کنید. اگر محصول امنیت اینترنت شما دارای قابلیت ایمن سازی تراکنش های آنلاین است، قبل از انجام تراکنش های مالی آنلاین مطمئن شوید که فعال است.
9. مراقب صورتحساب های بانکی خود باشید
تشخیص اینکه به سرعت قربانی جرایم سایبری شده اید بسیار مهم است. مراقب صورتحسابهای بانکی خود باشید و هرگونه تراکنش ناآشنا را با بانک بررسی کنید که آیا آنها کلاهبرداری هستند یا خیر.
جرایم قابل پیگیری در پلیس فتا
پس از تماس به شماره پلیس فتا ، این بخش مسئول رسیدگی به جرایم سایبری است که شامل موارد زیر میباشد:
- دسترسی غیرمجاز: هک کردن حسابهای کاربری و سیستمهای رایانهای.
- برداشت اینترنتی غیرمجاز: سرقت از حسابهای بانکی.
- شنود غیرمجاز و جعل رایانهای: تخریب و اختلال در دادهها و سیستمها.
- سرقت و کلاهبرداری: جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی.
- هتک حیثیت و نشر اکاذیب: استفاده غیرمجاز از پهنای باند.
- تولید بدافزارها: آموزش نرمافزارهای مرتبط با جرایم سایبری.
بیشترین جرایم شکایت شده در پلیس فتا
- دسترسی غیرمجاز: شامل هک کردن حسابهای کاربری و سیستمهای رایانهای.
- برداشت غیرمجاز از حسابهای بانکی: سرقت اطلاعات مالی و انجام تراکنشهای غیرمجاز.
- کلاهبرداری و سرقت: این جرایم به ویژه در فضای آنلاین رایج هستند و شکایات زیادی را به خود اختصاص میدهند.
- شنود غیرمجاز و جعل رایانهای: تخریب و اختلال در دادهها و سیستمهای اطلاعاتی.
- تولید و انتشار بدافزار: شامل نرمافزارهایی که برای ارتکاب جرایم سایبری طراحی شدهاند.
- استفاده غیرمجاز از منابع اینترنتی: مانند پهنای باند بینالمللی.
نتیجهگیری
پلیس فتا به عنوان یک نهاد کلیدی در مبارزه با جرایم سایبری و تأمین امنیت فضای مجازی، نقش مهمی در حفظ نظم و امنیت در دنیای دیجیتال ایفا میکند. با توجه به افزایش استفاده از اینترنت، فعالیتهای این نهاد برای حفاظت از حقوق کاربران و جلوگیری از جرایم سایبری ضروری است. شما با تماس گرفتن با شماره پلیس فتا می توانید به راحتی جرایم خود را پیگیری کنید. اما همانطور که در متن قبلی هم گفته شد همه پرونده هایی که باز می شوند به طور کامل حل نمی شوند. به خاطر همین دلیل بهتر است پیشگیری کنید.
باید به این مسئله دقت کنید که تماس با شماره پلیس فتا گاهی وقت ها نمی تواند برخی ازز مسائل را حل کند. به عنوان مثال اگر فردی عکسی شخصی از شما منتشر کرده است آسیب خود را به شما وارد کرده. حتی با ورودپلیس فتا به این پرونده ها با این که فرد خاطی بازداشت می شود. اما ممکن است که این تصاویر منتشر شده تا پایان در فضای مجازی باقی بماند.