تاثیر فضای مجازی بر کودکان و نوجوانان بیش از آن است که می دانید
ژوئن 28, 2020نکات کلیدی تربیت فرزند / 7 نکته ساده که در تربیت کودکان تاثیر بسزایی می گذارد.
ژوئن 29, 2020با ظهور اینترنت و در پی آن دستگاه های هوشمند ، دسترسی همه افراد در هر سنی به منابع نامحدودی از اطلاعات بسیار آسان شده است. این دسترسی آسان درکنار مزایا و رفاهی که برای بشر به ارمغان آورده، مضراتی را هم داشته است. در واقع از زمانی که شبکه های اجتماعی همه گیر شد و در زندگی روزمره افراد جا پیدا کرد، مشکلات اساسی خانواده ها شروع شد. امروزه نقش فضای مجازی در ایجاد مشکلاتی در رابطه با تربیت فرزندان به وضوح دیده می شود. به قدری که تربیت و کنترل فرزندان همچون گذشته ممکن نیست و نیازمند به کارگیری شیوه های جدید می باشد. ما نیز در این مقاله قصد داریم به طور مفصل به نقش فضای مجازی در خانواده و تربیت فرزندان بپردازیم.
نقش فضای مجازی در خانواده
در بحث آسیب شناسی نهاد خانواده، یکی از محورهای اساسی، بررسی آسیب هایی است که تحولات خانواده باعث ایجاد آنها می شود. تحولاتی که به تنهایی می تواند شکاف های عمیق و تغییرات اساسی را در روابط و ارزش های خانواده به وجود آورند. این تحولات گاه ممکن است از عوامل درونی ایجاد شوند و گاه عوامل بیرونی همچون فضای مجازی می تواند عامل آنها باشد.
مسئله امروزه انسان ها و به خصوص مردم ایران ، نقش عوامل بیرونی یعنی اینترنت در ایجاد تحولات خانواده است. اینترنت با تمام مزایایی که دارد، یکسری دغدغه ها و نگرانی هایی را برای سرپرستان خانواده به وجود آورده است. بدیهی است که رو به رو شدن فرزندان از سنین کودکی با دنیایی از اطلاعاتی که در اینترنت وجود دارد، مسئله ی خوبی نیست. و می تواند بسیار آسیب زا باشد. از طرفی والدین بر خلاف فرزندانشان ، تمایل چندانی به کار کردن با تکنولوژی های جدید و وفق دادن خود با این سبک زندگی ندارد. که همین موضوع نیز دنیای والدین و فرزندان را به دو دنیای متفاوت تبدیل می کند که در این حالت درک کردن یکدیگر بسیار سخت می شود. و این یعنی ایجاد یک شکاف عمیق در رابطه ی فرزند با والدین.
این شکاف به تنهایی موجب به وجود آمدن مشکلات متعددی می شود. که یکی از آنها تشویق شدن و تمایل کودکان و نوجوانان به استفاده های پنهانی از اینترنت و ایجاد روابط خارج از چهارچوب در این محیط می شود.
نقش فضای مجازی در روابط زناشویی
هنگامی که حرف از نقش فضای مجازی در خانواده و پیامدهای استفاده از آن به میان می آید. اولین چیزی که به ذهن افراد می رسد مربوط به تربیت فرزندان و رابطه آنها با والدین می باشد. اما نقش فضای مجازی در روابط زناشویی نیز به اندازه تربیت فرزندان حائز اهمیت می باشد.
به گزارش ایرنا ، معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان جنوبی گفت : در چندسال اخیر یکی از مهم ترین مسائلی که منجر به طلاق زوجین می گردد، مسئله استفاده نادرست از فضای مجازی می باشد.
وی ادامه داد : استفاده نادرست همیشه به معنی استفاده های غیراخلاقی نیست. بلکه در موارد بسیاری استفاده بیش از حد از این فضا و مشغول شدن در آن باعث مشکلاتی همچون بی عاطفگی و کم توجهی میان زوجین می شود. حتی در موردی داشتیم که شخصی حافظ قرآن بود و برای انتشار آیه های قرآن و ترویج معانی آنها در فضای مجازی وقت بسیاری را صرف می کرد، به طوری که زمانی برای خانواده نداشته و موجب نارضایتی زوجه و درخواست طلاق او شده است.
حجت الاسلام یدالله وحدانی نیا در ادامه افزود : امروزه زوجین و به خصوص زوجین جوان تر ، راه سختی را برای دوام رابطه شان باید بگذرانند. در قدیم مشکلات طلاق ها به شکل امروزی نبود و حل و فصل آنها راحت تر بود. اما زوجین جوان امروزی بیش از پیش نیازمند توجه به یکدیگر هستند. به طور کلی با کمتر کردن مدت زمان حضور در فضای مجازی به طور محسوسی می توان در زندگی آرامش و محبت بیشتری را به ارمغان آورد.
وحدانی نیا در انتهای سخنانش تاکید می کند که جامعه امروز ما به آموزش مدیریت و استفاده صحیح از فضای مجازی، بیش از هر چیز دیگری نیاز دارد. چرا که مدیریت استفاده از این فضا از همان ابتدای تشکیل خانواده، موجب تحکیم آن و در نتیجه تربیت نسل بهتری می گردد.
نقش فضای مجازی در تربیت جنسی افراد خانواده
مسئله انحرافات اخلاقی و جنسی، مسئله ای نیست که بتوان گفت تنها مربوط به نوجوانان و جوانان است. چرا که متاسفانه امروزه شاهد انحرافات جنسی در کودکان و بلوغ زودرس آنها هستیم . همچنین موارد زیادی پدر و مادرهایی را داریم که به اشکال مختلف دچار انحرافات جنسی و روابط خارج از چهارچوب می شوند. که اینترنت به عنوان یکی از مهم ترین عوامل، بستر شکل گیری این روابط و انحرافات را فراهم می کند.
از آنجایی که اینترنت یک پدیده وارداتی از غرب است و محتوی آن نیز رویکرد آزاداندیشی در روابط جنسی را ترویج می دهد. می توان انتظار هرنوع هنجار شکنی را از کاربران آن داشت. یکی از مسائلی که به شدت قابل لمس می باشد، مسئله انحرافات جنسی می باشد. در واقع در سطح اینترنت شاهد هرزه نگاری های متعدد با محتوی پورنگرافی به صورت عکس یا فیلم و یا نوشته هستیم. این گونه مطالب و تصاویر که با هدف تحریک جنسی افراد مختلف جامعه منتشر می شود، معمولاً به ارضاء غیرطبیعی جنسی کاربران می انجامد.
علاوه بر این نقش فضای مجازی در ایجاد روابط نامشروع را نمی توان نادیده گرفت که خود به تنهایی موجب وارد کردن آسیب های فراوانی به کانون خانواده می گردد.
سخن پایانی
همانطور که واضح است ، سبک زندگی و ساختار شخصیتی افراد در نهادخانواده پایه ریزی می شود. خانواده از جمله مهمترین نهادهای جامعه و پرورش دهنده نسل بعدی است. بنابراین رضایت، خشنودی، کیفیت و کارکرد بهینه خانواده عوامل اثرگذار بر رشد و شکوفایی اعضای خانواده و در نتیجه تمام جامعه است.
از همین رو لازمه دستیابی به خانواده ای سالم و آینده ای روشن برای اعضای آن ، استفاده از الگوهای تربیتی و رفتاری درست و سالم است. در فضای مجازی الگوهای نادرست بیش از الگوهای صحیح رواج دارد. بنابراین بهترین راهکار استفاده کنترل شده از آن توسط تمام اعضای خانواده می باشد.
در انتها پیشنهاد می کنیم مقاله مربوط به کنترل کودکان در اینترنت را مطالعه نموده، تا با راهکارهایی برای تسهیل در امر کنترل و نظارت بر فعالیت فرزندانتان در فضای مجازی آشنا شوید.