مزایا و معایب شارژ بی سیم با توجه به افزایش استفاده از آن می تواند برای کاربرانی که از این نوع شارژ برای گوشی های خود استفاده میکنند مفید باشد و باید گفت نحوهی استفاده از هر فناوری با کارآمدی آن ارتباط مستقیم دارد.
اپل توانست شارژ بی سیم را برای گوشی های خود استفاده کند به این دلیل که انتظار میرود این فناوری بین تولیدکنندگان و کاربران رایجتر شود.
همانطور که شما هم میدانید آیفون ۸ و آیفون ۱۰ از فناوری شارژ القایی استفاده میشود. در پی رقابت به اپل ، سامسونگ نیز در مورد پرچمدارهای جدید خود چنین سیاستی اتخاذ کرد. در کا میتوان گفت تا الان مزدیک به ، ۹۰ مدل گوشی هوشمند از شارژ بی سیم (Qi) استفاده میکنند که این روش شارژ را به یکی از محبوبترین روشها تبدیل کرده است.
انواع شارژ بی سیم
دستگاههای شارژ رومیزی که به شکل پد شارژ هستند و همچنین برای خودروها نیز انواع شارژر بیسیم مسافرتی را تاکنون طراحی شده است قریب به ۸۰ مدل خودرو اعم از آئودی، شورولت، کیا، هیوندای، نیسان و بیامو شارژ بیسیم درونکابینی را بر پایهی ویژگیهای شارژ الکترومغناطیسی Qi ارائه کردهاند.
کنسرسیوم اعلام کرده است که شارژ بیسیم (WPC) بیش از ۵۰۰۰ محل استفادهی عمومی از شارژ بیسیم در جهان وجود دارد.
فست فودهای نظیر مکدونالد، ماریوت، آیبیس و حتی در املاک خود امکان شارژ بیسیم را فراهم کردهاند. فرودگاههایی مانند هیترو لندن و فیلادلفیا و چندین فرودگاه دیگر در جهان، ایستگاه شارژ بیسیم دارند. شرکتهای تجاری بزرگ مانند فیسبوک، گوگل، سیسکو و سایرین نیز در ادارات خود امکان شارژ بیسیم را فراهم کردهاند.
یکی از تحلیلگران IHST به نام ویکی یوسف اعتقاد دارد که دلیل عمدهی تأخیر در استقبال از این فناوری در چند سال گذشته و بهخصوص در خودروها، این بوده است که آنها منتظر بودند ببینند اپل از کدام استاندارد شارژ بی سیم در آیفون استفاده خواهد کرد. به گفتهی وی، حالا که اپل تصمیم به استفاده از Qi گرفته است، احتمالا فروش این قطعات به بازار ساخت خودرو شدت خواهد یافت.
در ادامه گفته ای این کارشناس تقاضای کاربران برای وجود امکان شارژ بی سیم در ادارات و مکانهای عمومی وابستگی شدیدی به تعداد دستگاههایی که از این قابلیت پشتیبانی میکنند دارد. بنابراین، حالا که اپل استاندارد Qi را برای استفاده در گوشیهای خود انتخاب کرده است، تأمینکنندگان شارژ در زیرساختهای عمومی راحتتر میتوانند راهکار کارآمدی برای شارژ دستگاهها عرضه کنند.
قصد اپل این است تا برای گوشی های خود پد شارژ بی سیم اختصاصی با نام AirPower طراحی کند که میتواند سه محصول اپل شامل آیفون، اپل واچ و ایرپاد را بهصورت همزمان شارژ کند البته مشکلی که در آیفون ۸ این است که باید گوشی را دقیقی وسط شارژر قرار دهید تا شارژ شود .
طبق آماری که مؤسسهی IHS Markit منتشر کرده است میتوان گفت حدود یک میلیارد دستگاه تا سال ۲۰۲۰ از شارژ بی سیم استفاده خواهند کرد.
این واحد نیز آماری را که در سال ۲۰۱۶ نشان داده است که در هر چهار نفر یک نفر از شارژ بی سیم استفاده میکنند و بیش از ۹۸ درصد این کاربران در انتخاب گوشی بعدی خود این ویژگی را لحاظ میکنند. هم تقاضا و هم تعداد دستگاههایی که از این قابلیت پشتیبانی میکنند سال به سال در حال افزایش است.
شارژ کامل گوشی هوشمند مضر است یا خیر ؟
شارژ کردن گوشی با شارژ بی سیم آسان شده است با توجه به این راحتی آیا ؛ دستگاه شما اگر همیشه کاملا شارژ شده باشد، آیا ضرری برای آن ندارد؟
رئیس مرکز علوم ذخیرهی انرژی آرگون (ACCESS) پاسخ را اینگونه داده است که :
امکان شارژ بیش از حد باتری گوشیهای هوشمند و تبلت به دلیل تمهیدات الکترونیکی وجود ندارد و نگاه داشتن آنها در وضعیت شارژ کامل میتواند باعث افت عملکرد باتری این دستگاهها شود. بهطور صریح باید گفت که هرچه گوشی را در وضعیتی که بیش از ۹۰ درصد باتری دارد، بیشتر در شارژ قرار دهید، باتری دچار افت عملکرد بیشتری خواهد شد.
اگر یک باتری لیتیوم یونی شارژ شود، یونها بین الکترود مثبت که از لیتیوم کوبالت اکساید یا لیتیوم آیرن فسفات تشکیل شده و الکترود منفی که از کربن گرافیت ساخته شده است، حرکت خواهند کرد.
باتری زمانی که شارژ میشود، الکترود مثبت یونهای لیتیوم را به سمت الکترود منفی میراند و بهعنوان انرژی ذخیره میکند. وقتی شارژ باتری مورد استفاده قرار میگیرد، آن یونها به الکترود مثبت بازمیگردند تا بهعنوان الکتریسیته مورد استفاده قرار گیرند. در این رفت و برگشت یونهای لیتیوم، الکترولیت که نقش واسط جابجایی را دارد در گذر زمان تحلیل میرود.
پس اگر هرچه گوشی بیشتر در شارژ باشد، سرعت تحلیل الکترولیت افزایش میابد و باعث خرابی باتری میشود
سرینیواسان یکی دیگر از کارشناسان میگوید:
در واقع اگر میخواهید سلامت باتری گوشی خود را خطر بی اندازید آن را کامل پر و کامل خالی کنید. بهترین حالت هم این است که شارژ آن را بین ۴۵ تا ۵۵ درصد نگه دارید؛ اما در مجموع سعی کنید باتری دستگاه خود را بهطور کامل شارژ نکنید و آن را در شارژر رها نکنید.
دورههای شارژ بی سیم
گزارشی که از zdnet منتشر شده است اینچنین است که از آندیان هاگس قصد دارد به عادت شارژ گوشی با شارژر سیمی برگردد؛ چرا که شارژ بیسیم باعث شده است او تعداد زیادی از دفعاتی را که میتواند آیفون ۱۰ خود را شارژ کند از دست بدهد و باتری گوشی او زودتر دچار فرسودگی شود.
او معتقد است با روندی که او آیفون ۱۰ را شارژ میکند، در عرض کمتر از ۶ ماه ۱۴۵ دوره از دورههای شارژ گوشی مصرف خواهد شد. با این سرعت، باتری لیتیوم یونی دستگاه در ۲۰ ماه ۵۰۰ دورهی مفید خود را تمام خواهد کرد.
البته اپل اعلام کرده که شاید حقیقت هم نداشته باشید با توجه به خیلی از دروغ های اپل که باتریهای آیفون ۸ و آیفون ۱۰ پس از اتمام ۵۰۰ دورهی شارژ، ۸۰ درصد از ظرفیت خود را خواهند داشت.
هاگس نیز گفته است که مشکل شارژ بیسیم این است که کویلهای مغناطیسی مورد استفاده در شارژ بیسیم، در حین شارژ نیز از باتری لیتیوم یونی برای تأمین برق دستگاه استفاده میکنند؛ ولی در حالت شارژ باسیم این مسئولیت را سیم شارژر بر عهده میگیرد.
رئیس کنسرسیوم شارژ بیسیم در مورد این موضوع میگوید معمولا با افزایش تعداد دفعاتی که دستگاه شارژ میشود، ظرفیت باتری لیتیوم یونی کاهش مییابد. اما طبق بررسیهای انجامگرفته، عمر باتری در صورتی که اجازهی خالی شدن بیش از ۵۰ درصد به آن ندهید، تا ۴ برابر افزایش مییابد.
به عبارت دیگر، به اعتقاد ترفرز با شارژ کردن مداوم گوشی در طول روز – کاری که در صورت استفاده از قابلیت شارژ بیسیم معمول است – و نگاه داشتن میزان شارژ بالای ۵۰ درصد، در واقع میتوانید عمر باتری خود را افزایش دهید.