کنترل کودکان در اینترنت / چگونه کودکان را در فضای مجازی کنترل کنیم؟
ژوئن 24, 2020نقش فضای مجازی در خانواده
ژوئن 28, 2020امروزه با ورود پدیده ی جدیدی به نام اینترنت به زندگی روزمره انسانها، تربیت فرزندان و به خصوص فرزندان نوجوان سخت تر از قبل شده است. از آنجایی که محتوی موجود در فضای مجازی با فرهنگ و شیوه ی تربیتی ما ایرانی ها همخوانی ندارد، نگرانی والدین برای فرزندانشان چند برابر می باشد. فضای مجازی علاوه بر تاثیرات اخلاقی که برروی قشر کودک یا نوجوان می گذارد، تاثیرات مضر جسمانی زیادی را هم برای آنها به همراه دارد. بنابراین اگر از همین امروز به طور جدی برای جلوگیری از تاثیر فضای مجازی بر کودکان و نوجوانان اقدامی نکنیم. باید در انتظار یک نسل افسرده و منزوی هم در آینده باشیم. از همین رو تصمیم داریم در این مقاله جهت آگاه سازی هرچه بیشتر والدین از تاثیر فضای مجازی بر کودکان و نوجوانان آنها، به این موضوع پرداخته و راهکارهای متخصصان برای جلوگیری از تاثیرات مضر این فضا را بیان کنیم.
آنچه در این مقاله خواهید خواند :
اثرات منفی فضای مجازی
نمی خواهیم بگوییم که اینترنت تنها اثرات منفی و مضر برای ما داشته و هیچ کارایی و تاثیر مثبتی ندارد. چرا که خدماتی که اینترنت به بشر ارائه داده است بر هیچ کس پوشیده نیست. اما متاسفانه تاثیرات منفی آن به خصوص بعد از همه گیر شدن شبکه های اجتماعی، بر کودکان و نوجوانان بیشتر قابل لمس بوده و لازم است برای جلوگیری از عواقب ناگوار ، با این تاثیرات و خطرات آنها آشنا باشیم. در ادامه نیز به این موضوع پرداخته و اثرات منفی اینترنت بر فرزندان را ذکر خواهیم کرد.
1: اتلاف وقت
اولین چیزی که در مورد استفاده از اینترنت قابل مشاهده می باشد، اتلاف وقت است. استفاده غیرضروری و بیش از اندازه از فضای مجازی موضوعی نیست که تنها گریبان گیر رده سنی پایین باشد. چرا که بزرگسالان زیادی هم هستند که درگیر این موضوع بوده تا جایی که در انجام کارهای روزانه شان اختلال ایجاد می شود. جالب تر آن است که به واشینگتن پست 9 درصد افراد موضوع اتلاف وقت در اینترنت را از دیگران مخفی می کنند. علاوه بر این در تحقیقی هم که توسط دانشگاه استنفورد انجام شده است، ثابت شده که 12.4 درصد افراد بیشتر از زمانی که قصد استفاده از فضای مجازی را داشتند، در آن می مانند.
اینترنت را می توان به یک حفره ی سیاه تشبیه کرد که در نگاه اول چیز خاصی از داخل آن مشخص نیست. اما پس از ورود به آن با مخزن بی پایانی از سرگرمی ها مواجه می شویم و راهی هم برای گریز نداریم. کودکان و نوجوانان در این فضا بیشتر از بزرگسالان غرق می شوند، طوری که به آن معتاد شده و نجات دادن آنها نیز دشوار می شود. دانش آموزان بیشتر زمان خود را صرف تماشای فیلم، گشتن بی هدف در شبکه هایی همچون اینستاگرام و فیسبوک، انجام بازی های آنلاین و چت کردن با افراد آشنا یا حتی غریبه می کنند.
اگرچه هدف اصلی اینترنت کمک به دانش آموزان و نوجوانان برای عملکرد بهتر در امورشان بود، متاسفانه در این هدف موفق نشد. و عملا تاثیر فضای مجازی بر کودکان و نوجوانان تاثیر منفی بوده و آنها را به هیچ کار مفیدی وانمی دارد. بنابراین در اینجا تنها والدین هستند که می توانند با انجام کارهایی که در انتهای مقاله خواهیم گفت، فرزندان خود را از دام اثرات منفی اینترنت نجات دهند.
2: اثرات جسمانی
یکی از خظرناک ترین اثرات اینترنت، تاثیری است که برروی جسم افراد و به خصوص کودکان و نوجوانان در حال رشد می گذارد. آثاری همچون چاقی ، قوز شدن ، مشکلات بینایی ، سر درد ، مشکلات شنوایی، کم خوابی که خود انواع مختلف بیماری های جسمی و روانی را به همراه دارد.
از آنجایی که ما هنگام کار با گوشی یا کامپیوتر ، ساعت های طولانی را بدون تحرک و به صورت نشسته می گذرانیم. بدن ما به مرور زمان به همان شکل عادت کرده و موجب قوزهای شدید و البته تنبلی های مفرط می شود. تا جایی که بدن تمایلی به انجام ورزش حتی برای نیم ساعت را هم ندارد. و در نتیجه آن چاقی مفرط نیز به همراه خواهد آورد.
هر چه بیشتر در مقابل کامپیوتر بنشینیم ، خون کمتری در بدن ما گردش می کند. که این موضوع نیز موجب کسلی و کم تحرکی می شود. از طرفی خیره شدن مداوم به صفحه نمایش باعث به وجود آمدن اختلالاتی در بینایی و سپس سردردهای مداوم می شود.
همچنین صدای بلند در هدفون که معمولا نوجوانان هنگام انجام بازی های آنلاین بسیار از آن استفاده می کنند. می تواند موجب ایجاد مشکلاتی برای شنوایی آنها شود.
3: کمبود خلاقیت
می توان گفت مهم ترین تاثیر فضای مجازی بر کودکان و نوجوانان که می تواند نقش پررنگی هم در کیفیت آینده آنها ایفا کند، ایجاد اختلال در خلاقیتشان می باشد. چرا که دسترسی به منابع نامحدود هیچ جایی برای فکر کردن و تشویق شدن به انجام مطالعه و رسیدن به یک نتیجه خاص ، نمی گذارد.
علاوه بر این سرگرمی ها و مطالب مختلف در اینترنت ، ذهن نوجوانان را به خود مشغول کرده و اجازه تمرکز برای یادگیری و خلق چیز جدیدی را نمی دهد. در واقع بازی کردن با همسالان و یا وسایل مختلف در سنین کودکی به خودی خود موجب ایجاد خلاقیت در کودکان می شود. که متاسفانه با ظهور وسایل هوشمند و شبکه های مجازی، این فرصت از کودکان گرفته شده است.
4: اختلال در شکل گیری شخصیت
سه عنصر شخص، فرهنگ و جامعه در کنار هم موجب شکل گیری شخصیت یک انسان می گردد. فضای مجازی نیز به نوعی یک اجتماع است که در آن فرهنگ های مختلف و آموزه های متفاوتی وجود دارد. در فضای مجازی افراد و گروه های مختلف فرصت بیشتری برای کار کردن برروی فرهنگ و باورهای جامعه دارند. بنابراین این فضا پر می شود از آموزه های مختلف که هر یک از جای خاصی بر گرفته و با یکدیگر همخوانی ندارند. این مسئله زمینه ای برای آسیب پذیری شخصیت کودکان و نوجوانان که هنوز به باورهای محکمی نرسیده اند، می باشد. که موجب چند شخصیته شدن آنها و در پی آن افزایش تعارضات و نزاع آنها در خانواده می شود.
این در صورتی است که تا قبل از ظهور اینترنت، فرد با توجه به موقعیت و فرهنگ خانواده به باورهایی خاص و شخصیتی یگانه می رسیده است. اما امروزه به وضوح می توان تاثیر فضای مجازی بر کودکان و نوجوانان و شکل گیری شخصیتشان را دید.
5: ایجاد مشکلات روانی
می توان گفت همه متخصصان در سراسر دنیا به این موضوع معتقدند که اینترنت برروی افراد و به خصوص برروی کودکان و نوجوانان تاثیرات روانی بسیاری می گذارد. که از مهم ترین آنها می توان به افسردگی و منزوی شدن اشاره کرد.
از آنجایی که ارتباطات در اینترنت پایه و اساسی نداشته و درواقع ضعیفتر از ارتباط های واقعی می باشد. کودکان و نوجوانان نمی توانند مهارت های لازم برای ایجاد ارتباط اجتماعی را کسب کنند. بر همین اساس آسب پذیرتر شده و به مرور زمان از ایجاد ارتباط های اجتماعی دوری می جویند.
طبق تحقیقان انجام شده توسط کارشناسان در کشور انگلیس، استفاده بیش از 4 ساعت در روز از اینترنت موجب تنهایی، افسردگی، اضطراب، عزت نفس و اعتماد به نفس پایین می شود.
گذراندن زمان زیاد در رسانه ها و حتی بازی های آنلاین با کاهش احساس پذیرش اجتماعی و در نتیجه آن مشکلات ارتباطی و تنهایی همراه می باشد.
طبق گزارش PHE از سال 1994 تا 2008 سلامت روان در بین کودکان و نوجوانان انگلیسی به صورت چشمگیری کاهش یافته است. حدود 30 % از دانش آموزان در مدرسه حداقل یکبار در هفته احساس ناراحتی و سردرگمی، عزت نفس پایین و افسردگی را تجربه می کنند.و دختران بیش از پسران در معرض این احساسات هستند. در این گزارش آمده است که بیش از 750 هزار نوجوان و جوان در انگلیس هدفی برای آینده نداشته و سلامت روانی ضعیفی دارند. کارشناسان مهم ترین دلیل این اختلالات را شبکه های مجازی می دانند.
6: افشای اسرار شخصی و تهدید شدن حریم خصوصی
تاثیر فضای مجازی بر کودکان و نوجوانان علاوه بر تهدیدهایی که برای سلامتیشان دارد. موجب مشکلاتی متعدد اجتماعی نیز می شود. دانشمندان پس از تحقیقات فراوان به این نتیجه رسیدند که کارکردهای روانی اینترنت باعث از بین رفتن ترس های لازم در تعاملات اجتماعی خواهد شد. همین سبب می شود که در ارتباطات اینترنتی بازداری شخصی نیز از بین می رود و خودافشاگری اتفاق می افتد.
از آنجایی که نام واقعی برای کاربران اینترنت وجود ندارد، خودافشاگری بیش تر از فضای واقعی در این فضا دیده می شود. اما واقعیت این است که همیشه افرادی هستند که قصد به دست آوردن اطلاعات شخصی دیگران را دارند تا از آنها سوء استفاده کنند. با یک جست و جو در اینترنت، تعداد زیادی از اشخاص را مشاهده خواهید کرد که به دلیل اعتماد به دیگران و افشای اسرار زندگی شان دچار مشکلات و آسیب های جدی از طرف سوء استفادگران شده اند.
بنابراین، در ذهن داشته باشید که هر چیزی در اینترنت قابل مبادله نیست. برای سود بردن به نحو احسن و دور ماندن از اثرات منفی اینترنت ، مراقب تمام اطلاعات خصوصی که بارگذاری میکنید باشید و از این که امکان دارد چه کسانی به اطلاعات شما دسترسی داشته باشند اطمینان حاصل کنید.
چگونه تاثیر فضای مجازی بر کودکان و نوجوانان را کم کنیم؟
برای پاسخ به سوال بالا راهکارهای متعددی از کارشناسان مختلف ارائه می شود. که انتخاب هر یک از راهکارها بسته به شرایط خانوادگی می تواند مفید و یا مضر واقع شود. در اینجا به چندتا بهترین راهکارها که توسط متخصصان سرشناس ارائه شده است، اشاره خواهیم کرد.
1: به فرزندانتان ملحق شوید
شاید به بازی های هوشمند و گذران وقت در فضای مجازی علاقه ی چندانی نداشته باشید. اما باید بدانید برای نزدیک شدن به فرزندتان و ایجاد حس صمیمیت بهتر است کار با این ابزارها را آموخته و به فرزند خود در این فضا ملحق شوید. همچنین می توانید با او به تبادل اطلاعات لازم و صحبت درباره موضوعات موجود در فضای مجازی بپردازید. به این ترتیب به راحتی می توانید متوجه شوید که در ذهن فرزندتان چه می گذرد. و از تاثیر فضای مجازی بر کودکان و نوجوانان خود آگاه شوید.
2: قوانین خود را وضع کنید
همانطور که برای وارد شدن فرزندتان به اجتماع قوانین مثل ساعت رفت و آمد به خانه را وضع می کنید. در استفاده از فضای مجازی هم باید این قوانین را وضع کنید. مثلا از یک ساعت خاص به بعد در خانه هیچکس نباید از وسایل هوشمند استفاده کند. یا این که چند ساعت در روز اجازه آنلاین بودن و حضور در فضای مجازی را داشته باشند. یا اینکه به کدام شبکه ها حق سر زدن دارند و به کدام یک ندارند.
توجه داشته باشید که قوانینتان به قدری سخت نباشد که باعث کلافکی در فرزند و ایجاد انگیزه ای برای انجام کارهای یواشکی باشد.
3: جایگزین هایی را برای وسایل هوشمند پیدا کنید
همانطور که می دانید استفاده از وسایل هوشمند جذابیت خاصی برای کودکان و نوجوانان دارد. و این جذابیت گاهی موجب اعتیاد به این فضا می شود که بیرون آوردن فرزندان از آن را بسیار سخت می کند. از همین رو برای جلوگیری از تاثیر فضای مجازی بر کودکان و نوجوانان می بایست جذابیتی را در بیرون از فضای مجازی برای آنها ایجاد کنید.
شما می توانید با فراهم کردن شرایطی که موجب خوشنودی فرزندتان در فضای واقعی میشود. او را به گذران وقت با خود و دوستان واقعی تشویق کنید.
خرید کتاب های جذاب از سنین پایین برای کودک در علاقه مند کردن او به مطالعه و دور شدن از فضای آنلاین و در نتیجه جلوگیری از تاثیر فضای مجازی بر کودکان و نوجوانان تاثیر بسزایی دارد.
4: از نرم افزارهای کنترلی مختص به والدین استفاده کنید
یکی از بهترین و مطمئن ترین راهکارها که بسیاری از متخصصان نیز برای جلوگیری از تاثیر فضای مجازی بر کودکان و نوجوانان پیشنهاد می کنند، استفاده از برنامه هایی است که امکان نظارت بر کودک را به شما می دهند.
چند سالی هست که نرم افزارهایی برای جلوگیری از تاثیر فضای مجازی بر کودکان و نوجوانان در کشور ما شروع به کار کرده اند. این نرم افزارها به شما امکان کنترل فعالیت فرزندانتان در فضای اینترنت و مشخص کردن حد و مرزهایی برای استفاده از برنامه های مختلف را می دهند. به این شکل که می توانید برای استفاده از یک برنامه مثلا بازی آنلاین زمان مشخص کرده و پس از گذشت آن زمان برنامه بسته شود. همچنین می توانید سایت های غیراخلاقی را اتخاب کرده و دسترسی آنها برای فرزندتان را ببندید.
و مهم ترین قسمت آن ، قابلیت نمایش تمام فعالیت های فرزندتان و دسترسی به موقعیت مکانی او می باشد. شما با نصب یک نسخه از این نوع برنامه ها به راحتی می تواند لحظه به لحظه فرزندتان را در فضای مجازی و حتی واقعی همراهی کنید، به طوریکه کودک یا نوجوان شما به هیچ وجه متوجه این موضوع نخواهد شد.
نرم افزار کنترلی plc spy
یکی از نرم افزار هایی که می تواند در زمینه کنترل کودکان در اینترنت ، و جلوگیری از تاثیر فضای مجازی بر کودکان و نوجوانان ،به شما والدین کمک کند . نرم افزار PLC SPY می باشد. که توسط کارشناسان سامانه کنترل فرزند و با هدف نظارت بر فرزندان در فضای مجازی طراحی و در اختیار شما والدین عزیز قرار گرفته است. تا بتوانید با توجه به محیط نامطمئن شبکه های مجازی و محیط بیرون از خانه بر فعالیت های فرزندان خود نظارت داشته باشید. این نرم افزار امکان نظارت بر پیامکها، لیست تماس ها، تصاویر موجود در گالری و مشاهده فعالیت های فرزند در شبکه های مجازی مانند تلگرام و اینستاگرام را به شما می دهد.
این برنامه در نسخه های مختلف و با استفاده از روش های هک متفاوت، اقدام به هک کل گوشی فرزند می کند. در واقع هیچ اپلیکیشن یا نرم افزار را به صورت انفرادی هک نمی کند، بلکه با نفوذ به گوشی و دسترسی به قسمت های مختلف آن به شما امکان مشاهده فعالیت فرزندانتان در پیام رسان ها و شبکه های اجتماعی را می دهد.
plc spy در دو نسخه ساخته شده است :
1-نسخه اول را میتوان برروی گوشی فرزند نصب کرد و به محض اتمام فرایند نصب آیکون مخفی خواهد شد که باهوشترین فرزندان هم قادر به پیدا کردن آن نمی باشند.
2- نسخه دوم نرم افزار هک گوشی PLC که با نام PLC PLUS منتشر شده است،هک گوشی را از راه دور و بدون دسترسی انجام می دهد.
به این صورت که شما می توانید نرم افزار را با آیکون دلخواه خود مثلا تلگرام بدون فیلترشکن برای فرزندتان ارسال کنید و از او بخواهید تا برروی لینک ارسالی شما کلیک نماید. به محض کلیک فرزند، نرم افزار به طور خودکار نصب شده و سپس از لیست برنامه های موبایل او پنهان می شود تا فرزندتان متوجه عملکرد برنامه نشود. قابلیت های منحصر به فردی که در این نسخه به برنامه اضافه شده است، قابلیت شنود مکالمات و مشاهده تصاویر اطراف توسط دوربین گوشی فرزند می باشد.
برای دانلود و یا کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه عملکرد این برنامه می توانید برروی لینک زیر، کلیک نمایید.